FLOWdesignER

Milyen a tökéletes dobócsokor? – Árak, tippek, tanácsok

Az esküvői virágdekoráció része a menyasszonyi csokor, a helyszín dekorációja, a vőlegény kitűzője, a járműdekoráció és természetesen a dobócsokor is. A dobócsokor, és a csokordobás hagyománya hozzátartozik a hazai esküvői hagyományokhoz, a program a hajadon lányok és a menyasszony közös szertartása. Nézzük, mit kell tudni a dobócsokor formájáról, színéről, és áráról!

Miről szól a csokordobás hagyománya?

A dobócsokor a csokordobás során kerül főszerepbe, a csokor máskor már nem jelenik meg a nagy napon. A csokordobás egy olyan szokás, amelyet Amerikából vettünk át, de Európában is annyira megvetette a lábát, hogy ma már szinte elképzelhetetlen nélküle minden hazai esküvő.

A hajadon, vagyis nem férjezett lányok számára a dobócsokor korábban nagy értéket képviselt, hiszen a hagyomány szerint az a lány, aki elkapja a menyasszony által eldobott csokrot, hamarosan férjhez fog menni.

Napjainkban a párok sokkal később házasodnak, ezért a csokordobás is más szerepet tölt be. A népszerűsége töretlen, ám a házasság sürgetése helyett egy kedves esküvői programpont lett belőle.

pink esküvői csokor

Milyen a tökéletes dobócsokor?

A kérdés egy kicsit csalóka, hiszen tökéletes dobócsokor nincs, ahogyan a tökéletes menyasszonyi csokor fogalma is igen szubjektív.

A dobócsokor mindenesetre színeiben, és stílusában összhangban áll a koszorúslányok, és a menyasszony csokrával. Általában hasonló virágok kapnak helyet benne, mint a többi csokorban, ennek megfelelően, ha selyemvirágból készült örökcsokrok mellett döntünk, a dobócsokor is örökcsokor lesz.

Nincs azonban kőbe vésve, hogy a dobócsokor csak egyféleképpen töltheti be a funkcióját, a menyasszonyok fantáziájára van bízva, hogy a csokordobás miként történik. Általában három változatával találkozhatunk az esküvőkön:

rózsaszín-zöld esküvői csokor
  • Menyasszonyi csokor, mint dobócsokor: Nem feltétlenül készül dobócsokor minden esküvőre, sok menyasszony dönt úgy, hogy inkább a saját esküvői csokrát dobja át a válla fölött a csokordobás során. Ehhez persze fontos, hogy már készen legyenek az esküvői képek, hiszen a fotózás során központi szerepet játszik a csokor.
  • Önálló dobócsokor: Ebben az esetben a virágkötő elkészíti a menyasszonyi csokor mását, talán egy kisebb méretben, de nagyon hasonló stílusban. A dobócsokor tulajdonképpen a hajadon lányok csoportjának készül.
  • Egy helyett több kisebb csokor: Előfordul, hogy a dobócsokor nem egyetlen csokor, hanem több kisebb. Ezeket általában összefogja a menyasszony, és csak a csokordobás pillanatában esnek szét külön darabokra. Így a menyasszony egyszerre több hajadon lánynak is örömet szerezhet velük.

Hogyan alakul a dobócsokor ára?

A válasz igen egyszerű, a dobócsokor ára pontosan úgy alakul, ahogyan a menyasszonyi csokoré, és a virágdekoráció többi tagjáé. A csokor mérete, a virágok típusa, és a csokor jellege (élő virágokból vagy selyemvirágokból készül) nagymértékben befolyásolja az árat.

A legkedvezményesebb dobócsokor árak nagyjából 5000 forintnál kezdődnek, de egy komolyabb csokor akár 10-15 ezer forintba is kerülhet. A virágok a kánikulában 3-5 napig bírják vízben, ha pedig örökcsokorral tervezünk, érdemes tudni, hogy egy szál örökrózsa ára nagyjából 1500 Ft.

Megtetszett a csokordobás hagyománya? Az árajánlatkérés során térjetek ki arra is, hogy milyen csokrot ajánl a virágkötő!

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük