FLOWdesignER

Így lesz a boldogságkapu az esküvőd legszebb kiegészítője!

Nincs olyan esküvői kellék, ami az elmúlt években nagyobb népszerűségnek örvendett volna, mint a boldogságkapu. Egy stílusosan dekorált boldogságkapu központi helyen állhat a polgári ceremónián, akár beltéri, akár kültéri esküvőt tervezünk, ráadásul fotós kiegészítőként is igazán mutatós elem. Nézzük, mit érdemes tudni a boldogságkapu dekorálásáról és funkcióiról

A boldogság-, azaz a csókkapu története

A boldogságkapu ma is boldogságot hoz a pároknak, azonban a kapu története a mai esküvőknél jóval messzebbre nyúlik vissza.

A szomszédos mezőgazdasági birtokok között régen nagyon fontos volt, hogy biztosítsák az átjárást, ezért – hogy ne szabadulhassanak ki az állatok – a gazdák csókkaput építettek. A csókkapuból hamarosan titkos találkahely lett a szerelmespárok körében, ám ez a kapu természetesen sokkal rusztikusabb megjelenésű volt, mint a mai boldogságkapuk. A két kapuban tehát tulajdonképpen csak az a közös, hogy szerelmesek álltak/állnak alatta.

Azok a párok, akik rusztikus, vagy vintage esküvőt terveznek, választhatnak egy kissé szolidabban díszített kaput, ám a csókkapu az esküvőn egy profi virágkötő segítségével az elegáns lakodalmak kiegészítőjeként is megállja a helyét, helyszíntől függetlenül.

A boldogságkapu funkciója, anyaga, stílusa

A boldogságkapu a beltéri és a kültéri polgári ceremónia során is igazi jolly joker kellék, amely remekül dekorálható. Az esküvői fotózáson is érdemes használni, a vendégek pedig általában rajonganak érte, szinte biztos, hogy készül majd néhány selfie a virágokkal dekorált kapu előtt.

boldogsagkapu-2

Milyen anyagból készüljön a kapu? Készülhet fémből, drótból és műanyagból is, de nyilvánvalóan a fából készült boldogságkapu a legnépszerűbb változat. Miért? Mert ez az anyag egyaránt illik a provence, a vintage, a bohém, és a vízparti szertartásokhoz is. Az sem baj, ha nincs teljesen eltakarva virágokkal, hiszen a fa már önmagában is látványos díszítőelem, főleg akkor, ha visszaköszön a virágdekoráció többi elemében is. Ha megtetszik egy régi ajtó, vagy pajtakapu, egy rutinos dekoratőr ebből is álomszép boldogságkaput készít majd nekünk.

Tipp! A boldogságkapu helyét már a szertartás előtt érdemes kiválasztani, hiszen pl. nem mindegy, honnan süt majd a nap a szertartás ideje alatt. A kaput megfelelően szükséges rögzíteni, hogy ne dőljön fel akkor sem, ha kicsit nagyobb a szél, vagy valaki rátámaszkodik fotózás közben.

boldogsagkapu-1

A boldogságkapu bérlése – Árak és kiegészítők

Választhatunk vintage ajtót, szimpla boldogságkaput, fakeretes vagy kovácsoltvas boldogságkaput, szív formájú kaput, esetleg padot is. Ehhez kiegészítőként megjelenhet a szertartáson a bevonuló szőnyeg és a természetesen a virágdekoráció is.

Az árak – bármely szolgáltatónál is nézelődünk – valószínűleg nem térnek majd el túlságosan egymástól, azonban a virágdekoráció kiválasztása már több kérdést is felvet (milyen virágot választunk, selyem vagy élővirág, csak minimális díszítést kérünk, vagy gazdag dekorációt, stb.). A kapu/ajtó bérlése (dekoráció nélkül) 3.500-20.000 Ft között mozog.

A boldogságkapu dekorációja – Virágok, színek, anyagok

Nagyon fontos, hogy színben és stílusban a boldogságkapu igazodjon az esküvő többi kiegészítőjéhez (menyasszonyi csokor, vőlegény kitűzője, asztaldíszek, székdíszek, stb.), és az esküvő főbb árnyalataihoz. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogyan is nézzen ki majd a kapu, nyugodtan feltehetjük a kérdéseinket a virágkötőnek, aki biztosan türelmesen elmagyarázza, hogyan célszerű dekorálni ezt a kiegészítőt.

A virágtípusok kiválasztásában szintén kérhetünk segítséget, de azt fontos szem előtt tartani, hogy a pasztellszínek sokkal kellemesebben mutatnak egymás mellett, mintha több harsány árnyalat mellett döntünk. Ezenkívül más illik pl. egy western esküvőhöz, egy pin-up lagzihoz és egy motoros szertartáshoz is.

A virágdekoráció összhangja minden esküvőn fontos szempont, ahogyan a minőségi munka és a friss alapanyag is. A boldogságkapu ennek köszönhetően lesz igazán stílusos és hangulatos.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük